I made this widget at MyFlashFetish.com.

Orang2 yang sangat cun!!!!! TQ sudi follow mama

Monday, 30 April 2012

Selamat Hari Pekerja 2012

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Tema Hari Pekerja Tahun 2012  adalah "Pekerja Berinovatif Penggerak Transformasi".
Pemilihan tema ini adalah seiring dengan inisiatif Kerajaan dalam membentuk budaya kerja yang kreatif dan inovatif ke arah negara berpendapatan tinggi dan selaras dengan Konsep 1Malaysia; Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.



SELAMAT HARI PEKERJA BUAT SEMUA PEKERJA DI MALAYSIA 

Sunday, 29 April 2012

Sunday blues......

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl





Bertemu selepas 30 tahun.....

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl
Salam pagi ahad yang mendung.... 
Mama tengah semangat siapkan keje.. tetiba terbaca citer ni kat my metro....... 

Sumpah uols... mama terus rasa sebak, sayu sesangat....
Ntah la.... terus mama teringatkan Arwah abah mama......
( Al - fatihah).... 
Cerita mama hampir sama, cuma ada sedikit kelainan..... Tapi apapun syukur. sebab mama sempat merasa sedikit kasih arwah abah sebelum Allahyarham kembali pada yang Berhak......


***************************************************************


KUALA TERENGGANU: “Yang lepas tu, biarlah berlalu... perasaan saya kini bercampur-baur antara sedih dan gembira apabila bertemu semula dengan bapa selepas hampir 30 tahun berpisah,” kata Abd Wahab Omar, 49, yang menemui bapanya, Omar Muhammad, 82, di Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), di sini, awal pagi semalam.
Abd Wahab berkata, sejak ibu bapanya bercerai ketika dia berusia enam tahun, mereka sekeluarga tidak pernah bertemu kerana ibu dan bapanya masing-masing berkahwin lain.

Dia yang dilahirkan di Segamat, Johor dan dibesarkan di Tawau, Sabah sebelum menetap di Puncak Alam, Kuala Selangor berkata, perpisahan keluarga yang memeritkan terjadi ketika dia dan seorang adiknya yang sudah meninggal dunia, masih kecil serta memerlukan tempat bergantung.


Katanya, sukar untuk dia menceritakan perselisihan faham yang berlaku sehingga menyebabkan keluarganya berpisah dan tidak menyangka rutin hariannya membaca Harian Metro kelmarin membawa khabar gembira apabila melihat wajah seorang lelaki yang hidup merempat di hentian bas mirip bapanya.

“Sebaik membaca berita disiarkan, terdetik di hati, lelaki itu bapa saya dan terus menelefon pejabat Harian Metro untuk mendapatkan maklumat lanjut sebelum mengenal pasti dia ayah saya selepas bercakap dengannya menerusi telefon.


“Tanpa berlengah, saya terus menaiki kereta bersama dua anak ke Kuala Terengganu untuk bertemu bapa dan tidak menyangka pertemuan ini berlaku pada awal pagi selepas azan Subuh, menjadikan lidah saya kelu untuk berkata-kata ketika memeluk bapa sehingga menitiskan air mata,” katanya yang bekerja sebagai pemandu bas.



Menurut bapa kepada enam anak itu, dia berterima kasih kepada Harian Metro kerana membantu mempertemukan semula bapanya yang terputus hubungan sejak 30 tahun lalu.

Katanya, dalam tempoh itu dia pernah mencuba mencari bapanya tetapi tiada maklumat sama ada masih hidup atau mati kerana sering berpindah, menyebabkan usaha mereka terbantut.


“Selepas bapa bercerai dengan ibu, saya dibesarkan bapa tiri dan hanya bertemu dengannya ketika melawat bapa di Kampung Gong Pak Jin, Mengabang Telipot ketika berusia 19 tahun.

“Bagaimanapun, bapa tidak terus menetap di situ serta merantau semula ke beberapa negeri dan sejak itu kami terputus hubungan serta tidak pernah berjumpa lagi,” katanya sambil menyifatkan pertemuan itu sebagai hadiah awal sempena ulang tahun ke-10 anak bongsunya, Mohd Ashraf esok.


Sementara itu, Omar yang kelihatan ceria ketika bergurau dengan dua cucunya, Asrul Safuan, 23, dan Mohd Ashraf berkata, dia terharu apabila mendengar cucunya memanggil dia ‘atuk’.


Menurutnya, dia tidak menduga hidupnya yang terpaksa mengemis untuk mengisi perut sejak empat bulan lalu itu kini berubah selepas anak sulungnya menawarkan untuk tinggal bersama.


“Lidah saya kelu dan sukar meluahkan perasaan terharu apabila melihat Abd Wahab sudah besar dan membawa anaknya untuk menjemput saya ke rumah mereka,” katanya sambil mengesat air mata dan saling bermaafan antara mereka berdua.


Kelmarin, Harian Metro melaporkan kisah penderitaan seorang warga emas yang terpaksa mengemis dan mengumpul kotak untuk mengisi perut serta menjadikan hentian bas sebagai tempat kediamannya.


Lebih malang, Omar berkata, rumahnya terpaksa dirobohkan akhir tahun lalu kerana didirikan atas tanah milik orang lain, menyebabkan dia hilang tempat berlindung.


Dia yang pernah bekerja sebagai nelayan mendakwa hanya membawa sehelai selimut, tikar, tuala, sejadah dan beberapa helai pakaian ke hentian bas berkenaan selepas keluar dari rumahnya, empat bulan lalu.


Menurutnya, segala makan minumnya setiap hari adalah daripada belas ihsan orang ramai yang simpati dengan nasibnya.



sumber : myMetro

Read more: http://www.borakkosong.com/2012/04/jumpa-selepas-30-tahun.html#ixzz1tOAk12v3

Thursday, 26 April 2012

Cintai lah isterimu....

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

"Cintai isterimu …apabila dia merasa kopi atau teh anda. Dia hanya mahu memastikan rasanya sedap untukmu."
"Cintai isterimu…apabila dia 'memaksa' anda untuk bersolat. Dia hanya ingin masuk syurga bersamamu."
"Cintai isterimu…apabila dia menyuruh anda bermain dengan anak-anak. Kerana dia tidak melahirkan anak itu dengan sendirinya tanpa dirimu."
"Cintai isterimu…apabila dia masak tidak sesedap ibumu. Kerana dia masih mencuba menjadi yang terbaik untukmu."
"Cintai isterimu...apabila dia merasa cemburu. Kerana dia memilihmu daripada berjuta lelaki di luar sana."

sumber : FB sis Elly

Wednesday, 25 April 2012

Eheheh teruja kejap!!!!

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam uolss....
Jom dengaq mama nak berleteaq apa lak hari ni... ehhehehe
Dah banyak tahun mama berblog sebenarnyaa... dari 2009... kalo x silap ngan blog pertama mama

pastu bila ada masalah xleh buka blog nak hapdet mama buat lak blog kedua mama ni

BICARA BUDAK KAMPUNG..

walaupun dah lama mama berblog.. tapi mama ni kalo orng ckp pasai manusia femes2 kat dnia blog ni... mama cam.. eerrkk ya ka??? ish femes noh depa...
mcm baru2 ni mama bw punya bw mama jumpa ngan blog YUYU ZULAIKHA.... wahhh si manis tu...sgt kiut... bila jmpa blog yuyu banyak lagi la mama terjah blog2 yg best2.... terujaa jew...
tapi mama yg suka membaca sangat suka bila boleh belek2 kat blog yg best2...

Kemarin, mama terjumpa blog HANIS AZLA... wahh penulis novel TAKDIR FITRAH TERINDAH....
novel ni antara koleksi novel kesukaan n kesayangan mama tau.... ikhlas la mama tulis... mama sgt teruja leh kenal2 ngan penulis2 hebat ini..... tq kak HANIS yang sudi follow blog mama yang naif ini....


dan TQ jugak buat semua yg sudi follow n baca entry2 kat blog mama ni ya...

Mama ni hanya seorang penulis blog yang baru nak belajar meniarap kot.... 
tapi dunia blog ni sebenarnya boleh merapatkan silaturrahim antara insan2 di dunia ini....
Yang baik kita jadikan teladan.... yang cacat jangan kita abaikan, yang buruk jadikan sempadan, yang cantik jadikan tauladan.....


Selamat pagii doniaaa

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


  Orkut Scraps - Good Morning

Orkut Scraps

RALAT

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

SALAM BAHAGIA BUAT SEMUA YANG SUDI SINGGAH 
DI BLOG BICARA BUDAK KAMPUNG

MAMA SANGAT SEDIH KERANA BUAT MASA SEKARANG NTAH KENAPA MAMA TAK BOLEH UNTUK KLIK BALAS PADA KOMEN KAWAN2 YANG BAIK HATI MENGOMEN.. 
MAAF YA... NANTI BILA SUME DAH OK MAMA AKAN BALAS......

Tuesday, 24 April 2012

Choral Speaking.....

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Salam uolss... hari ni uols sihat???
( sambil feeling2 ramai la sgt yg baca  blog mama ni ahakss)

kemarin mama lari dr opis jap.... ehehhee lari yg berizin k...
Mama kena menghadiri 1 acara yg wajib mama hadir.... sebab mama dah berjanji n buat appoiment awai seminggu.. maka nya harus n wajib la mama menghadirkan diri kan....

Majlis apa tu bunyik cam penting sesangat la pulak kan.... ahahhaaaa

okay sebenarnya mama dah janji ngan anak dara mama untuk dtg tengok kumpulan Choral Speaking SK Nami msuk bertanding kat SK Naka...
so walaupun mama ada hal pd pkl 2 tu.. mama tatap tunggu sampai anak dara mama hbs buat persembahan... Tahniah sebab persembahan dr 7 buah sekolah daerah padang terap ni sangat best!!!!!!!

so xmo taip byk2 layanzz gambaq udah la yeaaaa

segak2 bebudak nih...




group anak mama 

tgah berdebo2 bebudak nih
cakss!!!!! ni lah anak dara mama..... dah beso ko dik!!!

best sangat dorang ni


Sekolah anak mama dpt No berapa pon tatau sebab habis ja persembahan mama trs ca alip but balik pejabat.. ehhehehee tapi memang best sangat!!!

Sunday, 22 April 2012

Lega demam.......

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam uols....

Mama dah rasa sihat sikit dr 2 hari lepas yg mmg rasa sgt2 x sihat..
Semalam, cik hubby balik n sampai kat umah koi 10+ dah... may be siankan wife dia yg x sihat, terus suruh bersiap...
"Ambik ubat pastu makan kat luaq "
wahhhhh.... terus teruja kot.. ahaksss... trs cpt mandi n bersiap... masa tu dah koi 11 malam dah..

lepas jew ambik ubat kat Klinik Rakyat, Langgar, cik hubby tanya mama nak makan kat mana...
mama terus demand nak makan TOMYAM..... so mcm biasa kedai pilihan mama mestila Restoran Alya dekat Petronas Tol ASU....

Sampai2 cik hubby mcm biasa trs oder peberet dia
( sbnrnya selera mama ngan cik hubby adalah sama kot) 

kerabu kaki ayam, tomyam campur mau pedas kaw2, telur dadar, n kailan ikan masin... perghhh korang mampu?? tgh2 malam makan berat2 cmni... ahahhahaa





fresh orange utk org demam n horlick ais utk org sihat...


tengok lah.. licin oooo..... mau x lega demam...




tq ya lalink.......
tima kasih daun keladi... ptg ni banjew la lagiii ahakssss
muka letey.. sian B.....

DAH TUA PON MAMA MASIH MANJA KOT NGAN MAK N HUBBY

Saturday, 21 April 2012

Bila demam n bersendirian

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam uolss.
Tuan tanah kedaung adalah sedang demam.......




Demam pastu bersendirian............
hanya wajah mak terbayang..... sungguh.. selepas bertahun2 hidup... mak amat mengambil berat ttg diri mama..... skrg bila hidup sendiri.... sangat rindu kan mak.. sebab kalo demam mak yg akan sibuk ambik ubat, marah kalo xmakan ubt sebb dia tau anak dia ni amat payah makan ubat..

hari ni pon dah dkt doploh kali msj n tpon tanya..... sayangggggggggg mak!!!!!!!

tengah tggu cik hubby balik..... mujur la demam kena hari cik hubby balik... kalo x..tak taww laa...

Idaman kalbu ku............

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Salam uols... 
Mood mama 2 3 hari ni asyik la nampak n terbayang2 keta2 idaman ni kat biji mata hitamku...
ahahhahahaa.... hati bagai di garu2 jew untuk merasa nikmat memandu keta idaman nih...
ada sesapa yg ada keta ni nk bg mama finjam x??? ahahhaha ( mimpilakodisianghari)

uolsss shantek x myvi SE 1.5 ni???? kaler kuning tuuuu...kalau laaaa mama ada wet sekarang gak mama nk p beli.. ahaksss tgah bayangkan mama ada wet ratusan n jutaan rupiah.. opsss rupiah lakkk.. jom la layan mama berangan uols.....hik2...


okay meh layan spesifikasi keta ni :

Myvi SE 1.5 dan Myvi Extreme 1.5 telah rasminya dilancarkan pada, 15 September 2011. Kedua-dua keluaran terbaru perodua ini menggunakan tagline “Lagi Power, Lagi Best“, dengan enjin berkapasiti 1.5L. Berikut adalah gambar, spesifikasi dan harga Myvi SE 1.5 dan Myvi Extreme 1.5:

Terdapat tiga versi ditawarkan untuk SE, iaitu manual, automatik dan multimedia.  Perbezaan Myvi SE Multimedia berbanding versi SE manual dan auto ialah bahagian interiornya yang dilengkapi dengan sistem multimedia navigasi skrin sesentuh, sama seperti yang ditawarkan pada varian Extreme. Versi SE Multimedia pula ekslusif didatangkan bersama kotak gear automatik sahaja.
SPESIFIKASI  MYVI SE 1.5 &  MYVI EXTREME 1.5
Enjin 1.5 liter DOHC dan 16V DVVT
Kuasa maksimum 102bhp@6,000rpm
 Tork maksimum 36Nm@4,000rpm
Pecutan dari 0-100 km/j boleh dilakukan dalam tempoh di bawah 10 saat, berbanding varian 1.3 pada catatan 12.5 saat.
 WARNA MYVI SE 1.5
 Kuning (Solid Majestic Yellow) – warna terbaru
Putih (Solid Ivory White)
Hitam (Metallic Ebony Black)
Ungu (Metallic Mystical Purple)
Ungu (Metallic Purple).

WARNA MYVI EXTREME 1.5
 Kuning (Solid Majestic Yellow) – warna terbaru
Putih (Solid Ivory White)
Hitam (Metallic Ebony Black)
HARGA MYVI SE 1.5
  • Perodua Myvi SE 1.5 Manual (Solid) – RM50,900.00
  • Perodua Myvi SE 1.5 Manual (Metalik) – RM51,400.00
  • Perodua Myvi SE 1.5 Automatik (Solid) – RM53,900.00
  • Perodua Myvi SE 1.5 Automatik (Metalik) – RM54,400.00
  • Perodua Myvi SE 1.5 Multimedia (Automatik) (Solid) – RM56,000.00
  • Perodua Myvi SE 1.5 Multimedia (Automatik) (Metalik) – RM56,500.00
HARGA MYVI EXTREME 1.5
  • Perodua Myvi Extreme 1.5 Manual (Solid) – RM58,200.00
  • Perodua Myvi Extreme 1.5 Manual (Metalik) – RM58,700.00
  • Perodua Myvi Extreme 1.5 Automatik (Solid) – RM61,200.00
  • Perodua Myvi Extreme 1.5 Automatik (Metalik) – RM61,700.00

sumber adalah : syaisya.com & Arena kereta 


Rezeki mama dengan Myvi SE 1.5 ni belum ada walopon prnh masuk meminang.. tapi lamaran di tolak oleh BAPAK TIRI sbb gaji ciput... ekkekekee

INSYAALLAH KALO ADA JODOH ADA LAH NANTI KAN

Friday, 20 April 2012

1st time meng"ARAB"kan perot.....

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam uolss....
Mama tengah senang ati untuk menghapdet soploh entry sehari.. ahhahahaaa
padahal cite ni adalah 2 bulan lepas okay.....
tapi layanzzkan jerk lah...

ini citer masa mama ke i-city, Shah Alam hari tu.. awal Februari....
Lepas membeku kat Snow Walk, n fening2 nek eye on Malaysia ( ka on eye Malaysia erk??) ahahha ntah lew... Cik Hubby pon ajak lah wife n anak dara dia menjamu selera... kitorang jalan2 meneroka kawasan dkt i-city tu.. jumpa KFC... ermmm hubby kata kat Aloq Staq ngan Konorang pon ado KFC.. jom kita p cr tempat makan yg xdak kat Kedah... erk... ahhahaha mama ni folo jew... anak dara tu dh merengek lapaq...

 lastly jeng..jeng..jeng......


*
*
*
*
*

terjumpa Restoran Al-Rawsha, Restoran Arab gituuu..


kat sini ada tempat kat luar n dalam bangunan tu...
so, kami pilih makan kat luar tu jew..


menu2 kat sini memang la mama x pernah rasa  sebab 
mama mmg xpernah makan Nasi Arab hokay... 
ini 1 bonus okay bila leh makan ahaksss...




Lamb Mandy cik hubby punyaa.. kata pon penggemar kambenkan...
( mujur xbau kamben ahakss)


Chicken Mandy 
ahahha kalo silap taip mahap lah yaa


eskrem yg paling mahal... ahahha RM12.. 
opss pada mama mahal kot.. tp anak dara mama kata sedap sangatttt..


Jus epal.. anak dara mama punya jugak... eh.. 3 orang tapi airnya 4.... ehheheee



Fresh Orange
( mama punya...)

ayaq cik hubby..
sorii mama dh lupa nama dia.... hubby kata x sedap... huhuhuhuu



Ini kuah yg makan ngan nasi2 tu... masam kot yg putih tu... cuma cili dia tu yg boleh tahan..
so mama makan nasi ngan lauk jerk lahhh...



SEDAP.. TAPI KALO SELALU MAU POKAI KOT KALO MAKAN KAT SINI... GHEBEH POKET CIK ABANG AII

Kesukaan Dia & Aku...............

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Salam uolss... di petang Jumaat yang tenang.. 
sensorang kat umah mama merindui setiap orang.. ehhehehee

JOm layan apa mama nk borak2 petang2 ni..


ok... saja nak menayang gambo bunga2 kesayangan mama ngan cik hubby...


ini bunga kesayangan mama.. ada sepasang sebenarnyaa...
shantek x uolss...



okay ini bunga kesayangan cik hubby.. walopon yg belinya totap mama... ehehhehe
Ada citer lucu di sebalik bunga ini...

satu petang masa lalu kat sebuah kedai kat area umah ni... 

cik hubby kata " sayang, tu bunga korea tu cantik kan kalo boh lam pasu jernih tu.... bekenan abg tengok"....

Mama : :ermmm ya lah bang.. cantik kan.... nanti syg beli..eh tadi abang kata nama apa bunga tu???

cik hubby : bunga korea... eheheh (sambil sengeh2)

mama yang memang buta nama bunga pon terus ia2 kan...

Kat Rainbow A/S ; 

mama : Adik kak nak carik bunga korea pastu masukkan lam pasu siap2 ya.....

Adik kat Rainbow : eh kak bunga pa bunga korea tu????

Mama : erk... xdak ka bunga korea...?? ( mama tunjukkan bunga tu kat adik tu )

Adik R : laa kak tu bukan bunga korea.. tu bunga sakura......... ehehehhe

( adessssssssss sengal jerk laki den nih)



bunga korea kesayangan cik hubby
ehehhehee

Proton Perdana Fuga Baru

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam uolss...

Uolss minat keta x??? mama memang tgah gilew tgok keta... tgok jerk laaa..
bukan mampu beli pon kan.... lebey2 g yg mcm kt bawah ni...
adesss.. btl2 buat mama x lena malam...

kalo korang, korang minat x??? ehehhehe

gambar n info adalah dr sini


Perdana Fuga Baru...




best sgt kan.....

Thursday, 19 April 2012

menu yg sentiasa buat perut terasa lapaq............

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam uols..... 
Hari ni kat opis mama ada jamuan.. 
selalu memang kami gotong royong memasak...menu memang best kowt...


ayam goreng kunyit... kailan ikan masin



ulam cabai, kerabu umbut bayas
main menu..... gulai daging batang pisang....

sedap nokss.....ehhehehhee sori ya kalau sapa2 yg x makan g tu terliur..... ehehhehe

Wednesday, 18 April 2012

jom minum petang uolss....

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam uols.... uols dh minum petang kew???
Mama pon dah minum.... makan sodap noks...

x caya??? cer tgok.. cer tengok!!!!

*
*
*

hah caya x????


foto2 adalah hasil carian cik gugel....

perghhhhhhhhhh kalo la mama hitea makan cenggini adessss mmg best sgt kot.... ehehhee

tapi ini hanya mimpi....

yang realiti nya ialah :-

@

@

@

@


 puding susu.....

mama sempat rasa 2 sudu... ehhehee yg len menjadi rezeki kwn2 opis mama.. alhamdulillah sodap agaknyaaa.. ehehhee


dan ini........

puding ijo kuning.. di rekues oleh my boss...
untuk jamuan kek opis sok..
pon sodap...


walo rupa mu x lawo... tp totap menjadik pujaan mulut dinda....



okay uols............. kalo tgh mamam tu slmt menjamu selera yea..

Monday, 16 April 2012

selamat pagii doniaa

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl




Friday, 13 April 2012

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Salam bahagia uols......
mood sekarang adalah cacamarba.... so bila mood cacamarba... entry juga adlh cacamarba...
ehehhee jom layanzz gambaq makan2 time mama rajin masak....
time mama taip n3 ni perut adlh sgt lapar der!!!! ahahhahaaa
ok.. jom terjah....

makaroni ala mama...sempoi siott..

menu dinner kurun bila ntah.. ehehhehe

makaroni goreng utk anak dara mama

menu peberet my hubby....

moi... jugak peberet cik hubby

puding koktail ala mama jugak....

lapaq wehhhh ehehhehee,, menu yg sempoi...

spaghetti ala mama jugak... msk bodo2.. ehehhee janji tekak leh time...

nasi lemak yg paling sempoi ngan cekodok bilis....

sekian...... wahahahhahaa
entry yg ntah apa2 kan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...